Review: Dunkirk

®IMDb

Dunkirk gaat over de waargebeurde evacuatie van soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog vast zaten op het strand van Duinkerke en I kid you not: de film is a-ma-zing!

Christopher Nolan (die we natuurlijk allemaal kennen van Inception, Interstellar en de Dark Knight trilogie) weet het vanaf de eerste minuut spannend te houden. Voeg hier de onheilspellende muziek van Hans Zimmer en de constante dreiging van bommen aan toe en je zit vanaf begin tot het eind op het puntje van je stoel. Strooi hier en daar met wat sterren (Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, om er maar een paar te noemen) en je hebt een uitstekende mix voor (dare I say it?) dé film van 2017.

Het is een film van weinig woorden, maar de cast hoeft ook niets te zeggen om de sfeer over te brengen. De jonge acteurs Fionn Whitehead (Tommy), Aneurin Barnard (Gibson) en Harry Styles (Alex) op het strand zeggen pas na een ongeveer een half uur of later iets en dan is er al zo veel ellende (vind je eindelijk een schip, zinkt het weer) voorbij gekomen dat het echt wel duidelijk is dat het daar geen pretje is.

Het verhaal focust zich op de Engelse soldaten en is ingedeeld in drie stukken die zich op andere momenten en plekken afspelen: de dam, de zee en de lucht. Dit is soms verwarrend omdat het dan weer nacht is en dan weer dag en je moet even schakelen als de verhaallijnen samen smelten.

Maar dat is dan ook het enige ‘minpunt’. Ook gaan er geruchten dat je gehoorbeschadiging op kan lopen tijdens de IMAX-versie, maar als je naar de 2D-versie gaat dan is het geluid goed te doen.

Petje af voor meneer Nolan. Hij heeft iemand die dit soort oorlogsfilms liever links laat liggen zover heeft gekregen om na afloop van de film bijna in tranen uit te barsten. De stilte in de bioscoopzaal was zowel gepast als onterecht, want eigenlijk had Dunkirk een staande ovatie verdiend.

Score:8,5/10

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook wij maken gebruik van cookies. Lees even verder als je daar meer over zou willen weten. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten