De cinematic universes van Hollywood

©NASA

Cinematic universes zijn booming business. Als je genoeg materiaal (bijvoorbeeld comics) hebt, kan je eindeloos uit deze bron blijven putten. Elke superheld krijgt een film, je kan een film over een groepje superhelden maken of je laat gewoon iedereen in iedereens film rondlopen. Ook fijn voor de cast; want als je een rolletje in een van deze films hebt gescoord, zit je waarschijnlijk voor de rest van je leven gebakken. Een lijstje van de meest bekende cinematic universes.

©Wikimedia Commons

Marvel Cinematic Universe

Met zo’n 12,6 miljard dollar aan opbrengsten staat deze filmreeks met stip bovenaan de lijst. Ze brengen de films uit in fases waarvan de eerste drie fases vrijwel afgerond zijn. Fase 1 begon met Iron Man in 2008 en tijdens fase 3 werd nu net als laatste Spider-Man: Homecoming uitgebracht. En omdat 12,6 miljard dollar niet genoeg is, staan er nog zeker acht films voor de komende drie jaar klaar.

Sony Marvel, Fox Marvel en Netflix Marvel

Vergis je niet; je hebt Marvel en je hebt Marvel. En dan ook nog eens Marvel en Marvel. Dat betekent dat de meeste superhelden bij Disney horen en de andere bij Sony, 20th Century Fox of Netflix. Je zal op dit moment nooit The Fantastic Four bij The Avengers op het witte doek kunnen zien en ook niet Jessica Jones bij Deadpool, allemaal vanwege de rechten die een studio wel of niet bezit (misschien zouden ze elkaar sowieso niet tegen komen in de comics, maar wie weet).

Nu Sony de rechten voor Spider-Man met Disney deelt, komen ze zelf met een reeks films. Ze plukken ze allemaal uit de Spider-Manverhalen en tot nu toe staan Venom (met Tom Hardy) en Silver & Black op de planning.

20th Century Fox bezit weer de rechten voor andere Marvel superhelden, namelijk The Fantastic Four en wat daar bij hoort, alle X-Men en Deadpool. X-Men heeft dan weer bij Fox het grootste universe met maar liefst drie originele films (X-Men, X2 en X-Men: The last Stand), vier prequels (X: First Class, X-Men: Days of Future Past, X-Men: Apocalyps en de in 2018 verwachte X-Men: Dark Phoenix), dan nog een stuk of drie films voor Wolverine (X-Men origins: Wolverine, The Wolverine en Logan) en vergeet natuurlijk niet de nieuwe serie X-Men: The New Mutants.

Ook Netflix en Marvel hebben een deal waardoor ze Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist een serie konden geven. Deze vier werden weer bij elkaar gezet in het onlangs uitgebrachte The Defenders. Ze krijgen vrijwel allemaal een seizoen 2 (of 3 ondertussen) en The Punisher die te zien was in Daredevil S02 is binnenkort met zijn eigen show op Netflix te zien.

©Wikipedia

DC Extended Universe

DC had er een gewoonte van gemaakt om elke superheld een eigen verhaal te geven. Saai! Na het succes van Marvel met The Avengers durfden zij dan toch ook een universe aan. Dat begon in 2013 met Man of Steel, gevolgd door Batman v Superman: Dawn of Justice, Suicide Squad en Wonder Woman. Al zeker op de planning staan Justice League, Aquaman, Shazam, Wonder Woman 2, Cyborg en Green Lantern Corps. Tel daar nog een stuk of 13 projecten die nog geen naam en datum hebben bij op en je mag met recht spreken van een universe.

Star Wars

Star Wars begon zo eind jaren 70/begin jaren 80 met de originele trilogie (A New Hope, The Empire Strikes Back en The Return of the Jedi), daar kwamen eind jaren 90 al drie prequels bij (The Phantom Menace, The Attack of the Clones en The Revenge of the Sith) en nu maken ze het verhaal af met The Force Awakens, The Last Jedi en het nog onbekende negende deel. Maar dat is nog niet alles! Vorig jaar kwam Rogue one: a Star Wars story uit en ze zijn as we speak de eerste van de drie Han Solo films aan het opnemen. Ook zijn er geruchten voor een Yoda-, Obi Wan Kenobi-, Boba Fett- en een Jabba the Hutt film.

The Conjuring Universe

Blijkbaar hebben Ed en Lorraine Warren veel creepy dingen meegemaakt. In ieder geval genoeg voor twee succesvolle delen van The Conjuring en een derde in de maak. Zo succesvol dat onderdelen uit de eerste films hun eigen films krijgen. De pop Annabelle uit het eerste deel heeft ondertussen al twee delen gekregen (Annabelle en Annabelle: Creation). De non uit The Conjuring 2 heeft haar eigen film gekregen (The Nun) die op dit moment gefilmd wordt. Ook The Crooked Man uit het tweede deel krijgt een film, maar daar is nog weinig over bekend. Alsof het allemaal niet al eng genoeg was.

Dark Universe

Universal dacht: Ha, wat al die andere kunnen, dat kunnen wij ook! Wij rebooten gewoon een van de allereerste cinematic universes; die met monsters! Het begon met The Mummy (die met Tom cruise, niet die met Brandon Fraser) en de volgende in de rij is Bride of Frankenstein. Ook op de lijst staan The Invisible Man (met Johnny Depp), Frankenstein (met Javier Bardem), Dr. Jekyll & Mr. Hyde, Dracula, Creature from the Black Lagoon, Phantom of the Opera en Hunchback of Notre Dame.

MonsterVerse

In 2014 begon de MonsterVerse met Godzilla. Hierna kwam Kong: Skull Island en nog gepland staan Godzilla: King of the Monsters (2019) en Godzilla vs Kong (2020). Verder zijn er nog rechten voor Mothra, Rodan en King Ghidorah. Misschien komen er films van, maar het zou ook heel goed kunnen dat je ze alleen nog in de twee nieuwe films ziet.

Predator/AVP Universe

Ook Alien is een ‘zo’n goede klassieker, daar moeten we meer mee kunnen’ gevalletje. De eerste film kwam al in 1979 uit, gevolgd door Aliens, met daarna Alien 3 en Alien: Resurrection. Prequels konden natuurlijk niet uitblijven en in 2012 kwam Prometheus uit en in dit jaar kwam Alien: Covenant op het witte doek. Ook een andere klassieke bad-ass kon niet wegblijven uit deze wereld en in 2004 en 2007 kwam de Predator op bezoek in Alien vs Predator en Aliens vs Predator: Requiem. Overigens heeft deze creep ook een aardige lijst aan films op zijn naam staan, namelijk Predator, Predator 2, Predators en nog een gloedje nieuwe die in 2018 uitkomt: The Predator.

En? Weten jullie er nog meer?

2 comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook wij maken gebruik van cookies. Lees even verder als je daar meer over zou willen weten. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten