Review: Soldaat van Oranje de musical

©Wikipedia

Al zeven jaar lang speelt de musical Soldaat van Oranje in de TheaterHangaar op voormalig militairvliegveld Valkenburg in de buurt van Katwijk. Een bezoekersaantal van 2,4 miljoen en elke keer weer een uitverkochte voorstelling. En terecht!

Soldaat van Oranje gaat over de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema en zijn vrienden die in 1940 te maken krijgen met de Duitsers die Nederland binnenvallen. Dan staan ze voor keuzes; ga je vechten? Studeer je door? Kies je voor de vijand? Het is een waargebeurd verhaal, dus is het bij de meeste wel bekend wat Erik zijn keuze is (zo niet, dan let op: spoilers! Sla deze alinea maar even over) ; hij kiest voor vechten, ontsnapt naar Engeland, smokkelt vanuit daar zendapparatuur naar Nederland en is als piloot betrokken bij bombardementen op Duitsland. Wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en krijgt ook nog eens de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding die er is. En alsof dat nog niet genoeg is, is er een boek, een film (met Rutger Hauer) en een musical over zijn leven uitgebracht.

En het is een waar spektakel. Het verhaal is uiteraard indrukwekkend, maar het decor is de echte ster van de show. Een ronddraaiende tribune bijvoorbeeld. Op deze manier hoeft er niet meer snel van decor gewisseld te worden en zit er een lekker tempo in (musical duurt zo’n drie uur). Ook kunnen de acteurs eindeloos blijven meelopen zonder uit beeld te verdwijnen en hoe vaak zie je bij een musical nu motors om het publiek heen rijden? Of de levensechte zee; een gigantische bak met water en aan de achterkant een scherm waardoor het nog groter lijkt of waarop aankomende vliegtuigen te zien zijn. Voor de echte geschiedenisliefhebbers worden er tussen de scènes door ook nog echte beelden van toen getoond. Het geeft het net allemaal dat beetje extra.

Je hebt niet het gevoel dat je ergens naar kijkt, maar dat je er middenin zit. Vooral op de eerste rij. Als acteurs je tijdens het nummer ‘Als wij niets doen’ recht in je ogen kijken, dan voel je de drang om meteen op het podium te springen en mee te vechten (niet doen overigens, dat word je vast niet in dank afgenomen). Nadelen zitten er ook aan vooraan zitten; het decor is zo groot dat je soms helemaal naar links moet kijken, maar dan mis je dus wat er rechts aan de hand is. En dat is wel een beetje jammer.

Koop een kaartje voor een andere rij en ga ervoor, want dit is echt een must see voor alle musicalliefhebbers. Of alle geschiedenisliefhebbers. Of een combinatie daarvan.

Score: 9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook wij maken gebruik van cookies. Lees even verder als je daar meer over zou willen weten. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten