Awards season is begonnen: wat is het verschil en why should you care?

Elk jaar hoor je de term ‘awards season’ weer voorbij komen. Het is meestal vanaf december tot en met maart en in die periode komen alle grote Award Shows voorbij. Iedereen in de entertainment industrie staat deze paar maanden in de hoogste versnelling en iedereens schema lijkt erop afgesteld. Wist je bijvoorbeeld dat alle Oscarbait films altijd aan het eind van het jaar uitkomen, zodat het nog vers in de gedachten zit van de mensen die de nominaties bepalen?
Hieronder zet ik alle grote awardshows uiteen en leg ik uit waarom je erom zou moeten geven.

EGOT

De hoogst haalbare eer voor een entertainer is de exclusieve EGOT titel. Deze staat voor Emmy, Grammy, Oscar, Tony. Als je deze vier hebt gewonnen, dan heb je bewezen alle vier de disciplines te beheersen. Emmys voor televisie, Grammys voor muziek, Oscars voor film en de Tony voor toneel. In de hele geschiedenis zijn er slechts twaalf mensen die deze prestatie hebben gehaald, waaronder legendes Mel Brooks, Rita Moreno en Whoopi Goldberg. Daarnaast zijn er zo’n 80 mensen die drie van de vier prijzen hebben en dus bijna lid zijn van deze club. Dit zijn o.a. Kate Winslet, Lin-Manuel Miranda, Cher, Al Pacino, John Legend en Andrew Llyod Webber.

Verschillende prijzen

©Television Academy

Zoals eerder gezegd geeft elke show verschillende prijzen voor verschillende categorieën. In Amerika heb je naast de grote shows ook nog de zogenaamde Guild Awards, waarin de vakbonden onderling prijzen uitdelen. De Writers Guild, Producers Guild en Screen Actors Guild hebben allemaal eigen prijzen voor binnen hun vakgebied. De Golden Globes verschillen omdat deze onderscheid maken tussen comedy en drama films. De Saturn Awards zijn specifiek voor sci-fi films. Zo brengt elke show toch iets eigens.

 

 

Wie bepaalt?

©HFPA

De Golden Globes worden over het algemeen niet heel serieus genomen, omdat de winnaar gekozen worden door de HFPA, een kleine groep journalisten die (als we de hardnekkige geruchten mogen geloven) makkelijk over te halen zijn voor een nominatie. De prijzen van de EGOT worden allemaal door hun respectievelijke Academy gekozen (bijv. de Recording Academy voor de Grammys) en zijn iets meer te vertrouwen. Pro tip: Negeer alle shows waarin het publiek mag kiezen, zoals de MTV Movie Awards, Billboard Music Awards en People’s Choice Awards.

Why should you care?

©Wikimedia Commons

Op het oppervlakte is het natuurlijk een feestje om allerlei bekende acteurs of muzikanten bij elkaar te zien in de mooiste kleding. Bij sommige shows is er live muziek, bij de Golden Globes wordt er drank geschonken dus is iedereen na een uur zat en bij de People’s Choice weet iedereen al vooraf of ze hebben gewonnen of niet dus kun je aan iedereen gezicht aflezen wat het resultaat van de avond wordt, super leuke drinking game!
Hiernaast worden journalisten steeds scherper en kun je bij de rode lopers al wat exclusieve scoops oppikken als je goed oplet. Welke ster verklapt iets over zijn nieuwe project? Wie ontmoeten elkaar aan tafel en worden vrienden? Je ziet het bij deze shows allemaal.

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook wij maken gebruik van cookies. Lees even verder als je daar meer over zou willen weten. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten