Vergeet Expeditie Robinson, kijk Survivor!

Het is inmiddels een mainstay geworden voor de Nederlandse kijker. Elk seizoen wordt weer een blik B-listers opengetrokken om de strijd aan te gaan op een onbewoond eiland in Expeditie Robinson, gebaseerd op het Zweedse origineel. Maar in recente jaren lijkt de kwaliteit van de serie erg omlaag gegaan te zijn. De kijkers blijven hangen (zo’n 1 miljoen kijkers per aflevering) maar is dit misschien uit gewoonte? Mijn aanrader: Kijk Survivor!

De Amerikaanse versie van Robinson is inmiddels op seizoen 36 en gaat sowieso nog twee hierna maken. Genoeg om te bingewatchen dus. Maar wat maakt deze realityshow zo veel beter dan de Nederlandse editie? Hier zijn drie punten:

Presentatie
In Nederland is de afgelopen paar jaar de show gehost door Dennis Weening. Je vindt hem leuk of niet (ikzelf vind hem vreselijk) maar het grootste punt tegen hem is dat hij zelf kandidaat is geweest. Daar is an sich niks mis mee, Wie Is De Mol? doet dit ook al jaren, tot je kijkt hoe Dennis zijn seizoen heeft gespeeld: Eigenlijk niet. Hij gaf op. Hij maakt er zelf nog wel eens een grapje over, maar hoe kun je hem als presentator serieus nemen?
Survivor wordt al sinds het begin geleid door Jeff Probst, die elke keer weer alles uit de kandidaten te krijgen. Zijn live commentaar tijdens de opdrachten en zijn vragen tijdens de eliminatieceremonie staan mijlenver boven Dennis.

Opdrachten
Over opdrachten gesproken, ze zijn zoveel beter in Survivor. Natuurlijk is daar wel een iets hoger budget, maar het ziet er aan alle kanten beter uit. Grote obstakelparcours, prachtige evenwichtsopdrachten en soms ook de smerigste eetproeven.. maar dan geweldig in beeld gebracht. Of het nou in de tropische zee van Fiji is of een moeras in Nicaragua, je bent gelijk je volgende vakantie aan het boeken als je de kandidaten ziet zwoegen. Hier kan RTL nog een puntje aan zuigen.

Spelers
In Nederland zijn er meerdere problemen met de kandidatenpoule, maar voornamelijk dat het gaat om “bekende” Nederlanders die het liefste hun carrière nieuw leven willen inblazen. Die willen dus het liefste niet te gemeen overkomen, want hun nieuwe cd moet toch verkocht worden. In de VS hebben ze hier niet zo’n last van en speelt iedereen kei- en keihard. Niet dat gejank van “Als ik de samensmelting haal ben ik tevreden” of “ik ben hier alleen om mezelf te leren kennen”… nee iedereen speelt hardcore voor de titel. Het spel vereist ook een slimmere aanpak dan ER: De laatste 8 mensen die eruit gestemd worden stemmen namelijk in de finale op een winnaar!

Survivor is te zien via CBS (en als je heel graag wilt, dan is Expeditie Robinson op RTL te zien)

1 comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook wij maken gebruik van cookies. Lees even verder als je daar meer over zou willen weten. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten