Wie zijn Max & Moritz?

©Wikipedia

Het zal je niet ontgaan zijn dat de Bob met zijn 34 jaar te oud is geworden voor de Efteling. Opknappen kan niet meer en daarom zal ‘het oudje’ plaats moeten gaan maken voor een nieuwe familieachtbaan die gebaseerd is op een Duits verhaal over de kwajongens Max & Moritz. Maar wie zijn deze deugnieten?

Ze zijn de creatie van de Duitse schrijver en tekenaar Wilhelm Busch die op stripachtige wijze vertelt dat je soms ook te ver kan gaan. Want Max en Moritz hielden wel van wat kattenkwaad. Het verhaal gaat over hun zeven streken waarvan de laatste (spoiler!) fataal afliep.

Voor hun eerste streek besloten ze om de kippen van Juffrouw Bolte te vangen met wat stukjes brood. De kippen vliegen zich vast in een boom en worden dan door hun eigenaresse uit hun lijden verlost. Dit had vast ook anders opgelost kunnen worden, maar als Juffrouw Bolte dit een redelijke reactie vindt dan moeten we dat maar accepteren.

Nu Juffrouw Bolte toch dode kippen heeft, kan ze ze net zo goed gaan braden. Als alles in de pan ligt de sudderen en ze even naar de kelder gaat, hengelen Max & Moritz voor hun tweede streek de kippen via de schoorsteen uit de pan. Het hondje Spits krijgt de schuld. Aangezien Juffrouw Bolte nogal overdreven kan reageren, zal het met Spits vast niet goed afgelopen zijn.

De kleermaker Baas Bok is voor de derde streek aan de beurt. De jongens zagen het houten bruggetje voor zijn huis bijna door waardoor de kleermaker in het ijskoude water belandt. Ok, serieus? Dit zijn toch geen grappen meer? Waar zijn de ouders van Max & Moritz om die kids even op hun plaats te zetten?

Voor hun vierde streek hebben ze hun zinnen gezet op schoolmeester en kerkorganist Lampe gezet. Hij rookt graag een pijpje als hij terug komt van een kerkdienst, maar dit keer hebben de vlegels buskruit in zijn pijp gestopt. Je kan wel raden wat er gebeurde toen hij nietsvermoedend zijn pijp aan stak.

Wat oom Frits de jongens ooit heeft aangedaan zullen we nooit weten, maar het was blijkbaar ernstig genoeg om voor hun vijfde streek zijn bed vol te stoppen met meikevers. Waar haal je überhaupt zoveel meikevers vandaan?

Hun zesde streek was bijna hun laatste. Tijdens het krakelingen stelen bij de bakkerij vallen ze per ongeluk in het deeg. De bakker ziet ze aan voor nog te bakken producten en stopt de deegmannetjes in de oven. Na het bakken leven ze wonderbaarlijk genoeg nog en knagen zich een weg naar buiten.

Voor hun zevende en meteen ook hun allerlaatste streek hebben ze bij de verkeerde persoon aangeklopt. Het leek ze wel grappig om de zakken graan van boer Verhagen open te snijden zodat alles eruit liep. Verhagen ontdekt de jongens, stopt ze in één van de zakken en brengt ze naar de molenaar die ze tot gruis vermaalt en aan de ganzen voert. Wederom een beetje overtrokken reactie.

Maar het hele dorp is er blij mee, want nu zijn ze dan eindelijk van al die kwajongensstreken af. Wellicht dat flink straffen hetzelfde resultaat had opgebracht, maar dat zullen we helaas nooit weten. Hoe de Efteling dit tot achtbaan weet te verwerken weten we pas in 2019/2020. Hopelijk worden we niet in een molen gestopt en tot ganzenvoer vermaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook wij maken gebruik van cookies. Lees even verder als je daar meer over zou willen weten. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten