Spoken zoeken in Zuid-Holland

Nu we naast Noord-Brabant ook Zeeland hebben bezocht, kunnen we onze spokentour voortzetten naar Zuid-Holland. Hier heerst gelukkig niet het ‘spookt het, dan slopen we het’-beleid van Zeeland, dus er is wel degelijk nog wat te bezoeken. Je kent de regels; niets doen zonder toestemming en Nerd13 is niet verantwoordelijk voor trauma’s, enge dromen, bezetenheid en/of aanhoudingen.

Huize Ivicke Wassenaar
© Google Maps

Huize Ivicke – Wassenaar

In 1909 bouwde Adrianus van Hattum dit paleisje aan de Rijksstraatweg voor zijn Deense vrouw. Nu het in handen is van “krottenkoning” Ronnie van de Putte (een vastgoedmagnaat met blijkbaar een passie voor het kopen en laten vervallen van rijksmonumenten) is er weinig meer van over. Hij laat het lekker wegrotten, ondanks verschillende waarschuwingen van de gemeente. Tja, wat doe je dan? Kijken of het er spookt natuurlijk. Als je de Nederlandse spokenjagers moet geloven dan is hier weinig aan de hand, maar volgens de krakers die in het verlaten huis verblijven, gebeuren er wel degelijk vreemde dingen; er gaan verschillende verhalen rond over gespotte schaduwen, geduwd en gekrast worden bij het zwembad of vrouwengedaantes die over het terrein zwerven. Succes, krakers!

©Google Maps (2017)

Heemraedhuis -Rotterdam

Het vijf verdiepingen tellende herenhuis blijkt nogal creepy te zijn. Vooral op de derde verdieping zou je je nogal angstig kunnen voelen en gedachtes over ophanging en van de trap springen spelen hier vaak op. Ooit zou een moeder hier haar twee dochters hebben vermoord en het schijnt dat het huis ooit van Hitler is geweest, al valt hier niets over terug te vinden. Als het waar is, dan kan je je voorstellen dat hier vast gruwelijke dingen gebeurd zullen zijn en dat is vast geen voordeel als je op zoek bent naar een spookvrij huis.

Boerderij Gaddijk- Spijkenisse

Aan de Gaddijk in Spijkenisse stond een gehavende boerderij met een nare geschiedenis. In 1998 vond er een gasexplosie plaats waarbij bewoner, huisdieren en paarden zijn omgekomen. Sindsdien kon je er een spookhond zien lopen, kon je paarden horen hinniken of aangeraakt worden door entiteiten. Het huis is inmiddels gesloopt, maar misschien kan je de hond in de omgeving nog zien. Sorry, geen plaatje. Het is niet bekend waar het exact stond en omdat het weg is, is het moeilijker te vinden. Wel zijn er foto’s te vinden van de geëxplodeerde staat, maar die moet je dan zelf maar even opzoeken.

Sancta Maria Noordwijkerhout
© Richardkw CC BY-SA 3.0

Sancta Maria – Noordwijk

Een voormalig psychiatrisch ziekenhuis ombouwen tot woningen is natuurlijk vragen om problemen. Vrouwen werden hier van 1928 tot 2006 verzorgd en je kan je voorstellen dat er in al die jaren wat mensen overleden zijn. Volgens velen zitten er entiteiten vast aan deze locatie en wordt er met de deuren geslagen, worden er batterijen leeg getrokken en zou je plots last kunnen krijgen van hoofdpijn of kou. Nu kan je er dus ook lekker luxe wonen in de duinen. Zou jij dat willen? Nee, dat dachten we al.

©Velvet CC BY-SA 4.0

Museum de Gevangenpoort – Den Haag

Een oude gevangenis staat ook altijd garant voor wat spokenactie. De Gevangenpoort diende sinds 1428 als gevangenis en werd een plek voor wanbetalers of voor verdachten die wachtten op hun proces. Was je een wat rijkere crimineel dan had je geluk, want dan hoefde je niet naar de koude, donkere cellen, maar dan kreeg je je eigen kamer. Een middeleeuwse gevangenis betekent ook middeleeuwse praktijken; pijnbankmartelingen, de brandstapel of verdrinking door middel van zoveel water door een trechter naar binnen krijgen tot je stikt. Gezellig. In 1828 kwam het leeg te staan en sinds 1882 is het een museum. Het personeel ziet vaak mensen lopen, zoals een man met een zwarte mantel en capuchon, een jongen met een mank been en niemand minder dan Cornelis de Hooghe (daar onthoofd wegens hoogverraad) zou hier ronddolen. Ook zijn met tie rips gesloten deuren de volgende dag ineens open en ziet het bed in de Ridderkamer er elke ochtend uit alsof er iemand op heeft geslapen.

©Google Maps (2009)

Spookhuis – Monster

Met een dorpsnaam als ‘Monster’ valt het nog mee dat dit het enige spookhuis van het dorp was. Was inderdaad, want het is in 2010 al gesloopt. Maar de geruchten over dit huis waren niet mals. Als eerste schijnt het op een verzamelpunt van aardse energiebanen gebouwd te zijn en dat is bij uitstek al een toetje voor geesten. Niemand weet echt het verhaal van het huis, maar geen van de kopers heeft het er lang uitgehouden. Één gezin kon prima leven met de paranormale activiteiten, omdat zij in hun vorige huis ook al te maken hadden met spoken. Waarom ze dan uiteindelijk wel zijn verhuisd is een raadsel, maar dat kan natuurlijk een hele normale reden hebben, zoals een baan ergens ver weg. Of hadden ze toch genoeg van de rondvliegende tafels, lege bierglazen die ’s nachts weer gevuld waren, dichtslaande deuren of juist deuren die open waaiden, vazen en stoelen die uit zichzelf bewogen, de hulpkreten van een man die in het huis vermoord zou zijn en de muren die ineens op hele andere plekken stonden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook wij maken gebruik van cookies. Lees even verder als je daar meer over zou willen weten. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten