Spoken zoeken in Noord-Holland

Je hebt nu drie provincies gehad. Tijd om naar de volgende te gaan: Noord – Holland. Je kent de regels; niets doen zonder toestemming en Nerd13 is niet verantwoordelijk voor trauma’s, enge dromen, bezetenheid en/of aanhoudingen.

Provinciaal Ziekenhuis Santpoort-Bloemendaal in Bloemendaal
© Andrew Michael Bergman CC BY-SA 3.0

Provinciaal Ziekenhuis Santpoort-Bloemendaal – Bloemendaal
Vroeger ook bekend als PZ Meerenberg en nu als Park Brederode waar je lekker luxe kan wonen. Want hoe kan je het beste het verleden verbergen? Juist, door alles plat te gooien en er woningen op te zetten. De geschiedenis van dit ziekenhuis is namelijk niet zo best; vanaf het midden van de 19e eeuw werden er vooral mensen in psychoses, dementen en schizofrenen opgevangen die allemaal niet zo goed behandeld werden. Men vreesde niet voor elektroshocktherapie of middeleeuwse dwangmiddelen. Als dat niet zorgt voor negatieve energie. Na de sluiting was het natuurlijk een walhalla voor de paranormaal onderzoekers, urban explorers en de nieuwsgierigen onder ons. Zij hadden vooral last van dichtslaande deuren, gillende vrouwen, duwende geesten en verschijningen die vanuit isoleercellen op je af komen. Ook nu horen de bewoners gegil en dichtslaande deuren en zijn gesloten deuren de dag erna ineens weer open.

Forteiland IJmuiden
© Janericloebe/Wikimedia Commons

Forteiland – IJmuiden
Hier spookt het blijkbaar zo erg dat zelfs Ghost Hunters International een kijkje kwam nemen. Vroeger gebruikt om het Noordzeekanaal tegen onverlaten te beschermen en nu kan je er evenementen organiseren, want waarom niet? Maar oorlog laat z’n sporen na en voorbijschietende lichtbollen, stemmen of bezoekers die verstijven van angst zijn hier dan ook aan de orde van de dag. Niemand kan echt zeggen wat hier gebeurd, maar dat het vreemd is, is iets wat zeker is.

Witsenhuis in Amsterdam
© Dqfn13 CC BY-SA 3.0

Witsenhuis – Amsterdam
Dit museum dankt zijn naam aan schilder, etser, kunstcriticus en fotograaf Willem A. Witsen die het atelier in 1891 overnam. Twee vertrekken zijn alleen op schriftelijk verzoek te bezoeken, de rest van het huis wordt bewoond door schrijvers. In 1923 stierf Willem en exact 20 jaar later zijn vrouw. De geruchten gaan dat zij hier nog steeds rondzwerft, volgens velen omdat zij geen afscheid heeft willen nemen van haar man. Bewoners vertellen over enkels die op de trap worden vastgepakt, onzichtbare handen die je van de trap duwen en een trillend huis.

Landgoed Duin & Kruidberg - Santpoort
© Peter Huyge CC BY-SA 3.0

Landgoed Duin & Kruidberg – Santpoort
Dat geesten je niet altijd hoeven te kwellen, blijkt maar weer uit het verhaal over Duin & Kruidberg; een luxe hotel en conferentieoord. Voordat het dit was, was het een reusachtig woonhuis gebouwd door Jacob Theodoor Cremer. Hij reisde veel naar Indonesië en liet bedienden overkomen om op zijn landgoed in Nederland te werken. Maar één van zijn personeelsleden had een duister geheim en bracht zo de geest van de man die hij had vermoord mee naar Nederland. Die viel zijn moordenaar lastig, totdat hij erachter kwam dat de man eigenlijk onschuldig was. Die arme geest werd overvallen door schaamte en beloofde plechtig om alle bezoekers van het landgoed vanaf nu te beschermen. Wat aardig! Veel meer dan lachende kinderstemmen en beelden die af en toe in een andere volgorde zijn neergezet, maak je hier ook niet mee. Maar dat is al creepy genoeg.

De Zeedijk - Amsterdam
©Licht op Legenden

De Zeedijk – Amsterdam
We leven in de 18e eeuw. Halverwege de Zeedijk, ook wel de Spooksteeg genoemd, wonen de zussen Dina en Helena die het beiden voorzien hebben op Wouter. Hij is op zijn beurt weer alleen geïnteresseerd in Dina, tot grote woede van Helena. De zussen krijgen een ruzie die eindigt in een met een hersenpan ingeslagen Dina. Wouter, ontroostbaar en weet van niets van Helena’s schuld, valt later voor haar charmes. Helena, geplaagd door een schuldgevoel, biechtte alles op haar sterfbed op. Dat ging er bij Wouter niet in en hij schreeuwde haar toe dat zij nooit rust zal vinden. Vanaf toen hoorde je dagenlang gekerm en gehuil in de Spooksteeg wat vervolgens net zo snel weer verdween. Niets werd gevonden, dus het moest wel de geest van Helena zijn. In juli 1853 begon het gekerm weer, een jaar later in 1953 was het rustig. Misschien in 2053 weer?

Slot Assumburg - Heemskerk
©Johan Bakker CC BY-SA 3.0

Slot Assumburg – Heemskerk
Zin in een nachtje niet slapen? Boek dan nu een overnachting op deze locatie, zodat je lekker de hele nacht samen met het spook van Aernt Dircxz van Oldezeel geen oog dicht doet. Deze crimineel werd op de binnenplaats van het kasteel verbannen voor iets wat niemand zich nog kan herinneren en gelijk werd ook even een stuk van neus en oren afgesneden. Mocht hij dan terugkomen dan zou iedereen hem herkennen en gelijk ophangen. Volgens andere verhalen werd hij gebrandmerkt voordat zijn oor werd afgesneden en weer volgens anderen is het de geest van heer Aernt van Assendelft. Hoe dan ook; om klokslag twaalf uur ’s nachts spookt hij door de kelders, de zolders en de zalen al jammerend op zoek naar delen van zijn gezicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook wij maken gebruik van cookies. Lees even verder als je daar meer over zou willen weten. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten