Spoken zoeken in Friesland

Friesland is de volgende provincie in het lijstje. Of geesten laten deze provincie links liggen of niemand wil er iets over vertellen, want wat was het lastig om deze locaties bij elkaar te schrapen. Je weet hoe het werkt: doe niets zonder toestemming en Nerd13 is niet verantwoordelijk voor enge dromen, trauma’s, bezetenheid en/of aanhoudingen.

Infirmerie in Leeuwarden
© Wutsje CC BY-SA 3.0

Infirmerie – Leeuwarden
Zeg ‘oud militair ziekenhuis’ en wij weten genoeg. Nu het kantoor voor Keunstwurk, vroeger werden er gewonde militairen opgevangen. Degene die het niet overleefd hebben, zullen ongetwijfeld degene zijn die er nu nog herrie schoppen. Wat dacht je van lichten die vanzelf aan gaan of het alarm dat spontaan af gaat. Schilderijen die van de wand vallen en ramen die ineens open staan. Of bloedvlekken die verschijnen om vervolgens weer te verdwijnen? Ook honden vertrouwen deze plek niet en weigeren langs sommige plekken te lopen. Er wordt wel eens zwarte gedaante bovenaan de trap gezien en ook koude briesjes zijn er niet vreemd. Wat wel vreemd is, mensen horen gezang van een oud vrouwtje en dat past dan weer niet in het plaatje van militairen. Een oude verpleegster misschien?

Schele Brug in Dokkum
©decentraleas.frl

Schele Brug – Dokkum
De één zegt dat het er spookt, de ander zegt dat duivelbanners dit zaakje in 1800 allang hebben opgelost. Het verhaal erachter blijft hoe dan ook vermakelijk. Stel, je hebt geld, veel geld. Je bent oud en hebt erfgenamen die zitten te wachten op je dood vanwege dat vele geld. Dan sluit je uiteraard een deal met de duivel om je rijkdom te verstoppen zodat niemand het ooit nog kan vinden. Op de stins (ook wel toren) die bij Veenwouden heeft gestaan woonde een man die rond Kerstmis met hulp van een ezel zijn spaargeld naar de tuin sleepte en daar begroef. Hij riep zijn duivelsbezweringen en ging vervolgens achterstevoren op de ezel (zodat hij zijn schat in de gaten kon houden) terug naar zijn huis. Maar deals met de duivel zijn niet goedkoop; de ezel struikelde, de man viel, brak zijn nek en was dood. Ai. Na deze nacht werd hij regelmatig gespot rond Kerstmis; op zijn ezel en grijnzend. Op andere nachten deed hij een rondje door de tuin om vervolgens in het water te verdwijnen. De dorpsbewoners hadden er genoeg van en schakelde zeven duivelbanners in. Helaas, hun paarden sloegen op hol (waarschijnlijk door magische krachten) en stortte zich met koets en zes van de duivelbanners (eentje sprong van de koets) in de Boompoel waar ze verdronken. Sindsdien spookt het er niet meer. En de schat? Er is een loden kist gevonden in de tuin, die steeds verder de grond inzakt als je er met een schep bij in de buurt komt.

Blokhuispoort in Leeuwarden
© Gouwenaar CC BY-SA 4.0

Blokhuispoort – Leeuwarden
Wat betreft geesten is Leeuwarden the place to be! En een voormalige gevangenis hoort natuurlijk altijd thuis in een spooklijstje. De Blokhuispoort is van 1580 tot 2007 gebruikt als gevangenis en is sindsdien een cultuurcentrum. Martelingen, publieke executies, onthoofdingen (hopelijk in de laatste jaren niet meer), noem maar op. De spoken van het gespuis zitten aan je haren, fotolijsten trillen uit het niets en je ziet vreemde lichten. In 2009 kondigde Nederlandse Ghosthunters een groot onderzoek aan, maar dat werd weer afgeblazen door de Blokhuispoort vanwege teveel media-aandacht.

Vinea Domini in Witmarsum
©zaligetitusparochie.nl

Vinea Domini – Witmarsum
Kloosters doen het altijd goed in een rijtje spooklocaties. De gebouwen zijn oud en dragen een gigantische geschiedenis met zich mee. Soms zijn dit duistere geheimen, soms ook niet. Dit mannenklooster opende in 1903 de deuren en tot 1992 woonden er paters. Het was ook nog even een conferentiecentrum, tot 2008 woonden er vluchtelingen en sindsdien stond het leeg. In 2007 werd het gekocht door een vastgoedhandelaar die er vrijwel tien jaar later een zorgcomplex met appartementen van wilde maken. Maar het maakt voor geesten natuurlijk niet uit of ze in een klooster of een zorgcomplex kunnen spoken (dus nieuwe bewoners: succes!). Er gaan geruchten dat er vroeger kinderen vermoord zijn en dat in die tien jaar leegstand heksen hun intrek hebben genomen. Altijd leuk. Je komt er niet makkelijk in, maar eenmaal binnen hoor je honden die er niet zijn, hoor je lachende en huilende kinderen, zie je schimmen en als je geluk hebt wordt er aan je been gekrast.
1 comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook wij maken gebruik van cookies. Lees even verder als je daar meer over zou willen weten. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten