Nerd13 bezoekt de Tilburg Model UN

Eigen foto

Misschien ken je het van deze geweldige Community aflevering, van deze aflevering van Parks & Recreation of je hebt er ergens anders van gehoord, maar Model UN is een ding over de hele wereld. Je komt als groep bij elkaar, kiest een land en voert discussies over globale problemen, net als de VN. In Tilburg is de Model UN groep thuis in de Universiteit, waar ik in een debatzaal ze vond.

Van tevoren wist ik waar we het over gingen hebben: Het afzetten van dictator Al-Bashir in Sudan. Nu heb ik het recente nieuws niet echt goed bijgehouden, dus in een mail kreeg ik gelukkig een briefing en de avond begon ook met een video intro: Erg handig! Er werd last minute nog met wat landen geschoven, maar gelukkig kon ik het land kiezen waar ik mijn huiswerk over had gedaan: Kuwait. Ik wilde graag het meest nutteloze land uit de Veiligheidsraad, zodat mijn stem niet heel belangrijk was.

Waar zo’n avond erg snel silly kan worden, omdat het een stel volwassenen is die maar “spelen” dat ze politiek bedrijven, bleef het goed on topic en nam iedereen het serieus. Er werden speeches gegeven, moties ingediend en veto’s uitgedeeld. Ik heb (nee sorry, “de delegatie van Kuwait heeft”) een motie ingediend tegen het ICC, waar ikzelf tegen ben, maar het was interessant om te kijken wat “mijn” land zou vinden en niet ikzelf.

Ook niet onbelangrijk: Het was goed georganiseerd door gezellige mensen. Het zorgde voor een veilige omgeving waar iedereen durfde mee te doen. Het geeft een leuke, laagdrempelige intro tot geopolitiek en ik kan het zeker aanbevelen.

Volg de Tilburg Model UN op Facebook om te kijken wanneer je kunt aansluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook wij maken gebruik van cookies. Lees even verder als je daar meer over zou willen weten. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten