Waar is de grote Nederlandse reality competitie?

©AVROTROS

In de VS is de keuze reuze: Kandidaten kunnen het in shows als Survivor, Big Brother, The Challenge, The Amazing Race en vele anderen tegen elkaar opnemen voor een miljoen dollar. Elk zender lijkt wel een eigen versie te hebben van een spelshow en ze blijven (naast dating shows) de meest populaire vorm van reality tv. Maar waar is dat te zien in Nederland?

Waar Nederland eerst de geboorteplaats was van realityshows (The Real World is een geleend Nederlands concept, The Voice en Big Brother zijn allebei van Talpa) lijkt het nu steeds leger te zijn. We hebben de grote gouden standaard: Wie Is De Mol?, maar daarbuiten vallen steeds meer shows weg. Laten we eens kijken naar een aantal voorbeelden

Internationale formats
We hebben shows gehad als X-Factor, Project Catwalk, Idols, Masterchef, Top Chef, Holland’s Next Top Model, 71 Graden Noord, Lotto Weekend Miljonairs, So You Think You Can Dance, De Zwakste Schakel en The Biggest Loser Holland. Sommige redelijk recent, anderen zijn weggevallen in het grote Realityshow-overschot van de jaren ’00. Kun je je deze shows herinneren? Kun je nog een deelnemer voor de geest halen? Waarschijnlijk niet. Bij deze shows werd snel duidelijk dat snel een Hollandse versie maken van een succesvol idee niet altijd goed werkt. Weet je nog dat Tyra-mail uit America’s Next Top Model vertaald werd naar een Yfke Briefke? Cringe.

Originele ideeën
Nederland is een broedplaats voor nieuwe concepten, waarvan sommigen erg goed werkten. Zo mis ik bijvoorbeeld De Pelgrimscode, de competitie van de EO (!!) waarin ze bijbelse locaties nareizen. Peking Express was een show vol avontuur en prachtige omgevingen. ZipZoo is een sterk concept voor de kinder-doelgroep. Echte Meisjes in de Jungle was hilarisch en leek een moderne Sterrenslag te worden, maar helaas heeft dat niet volgehouden. Wie maakt de volgende succesvolle show in dit rijtje?

De uitzonderingen
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals de eerder genoemde Wie Is De Mol?. Niet alleen uitstekend gemaakt, maar gelukkig ook een hoop kijkers elk jaar. Fun fact: in Amerika is dat ook de uitzondering op de markt, namelijk totaal niet succesvol en snel gecanceld. Ook Expeditie Robinson lijkt het nog steeds goed te doen in Nederland (wellicht onterecht) maar dat lijkt nu het beste wat we hebben. Wat komt er dichtbij, Ex On The Beach?

Als je naar de wereldwijde markt kijkt, zie je dat reality competitieshows het overal goed doen. Dus waarom lijkt Nederland daar niet in mee te willen? Twee van de meest succesvolle competities ooit komen hier vandaan, maar daarnaast lijkt de Hollandse tv er moe van te zijn. Ligt dit aan de zenders? De kijkers?
Als Nederland nog steeds voor ligt op de rest van de wereld, betekent dit dat overal de competitieshows gaan falen? Wat wordt er dan overgenomen vanuit Nederland? Boer Zoekt Vrouw? Alsjeblieft niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook wij maken gebruik van cookies. Lees even verder als je daar meer over zou willen weten. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten