Over ethiek in videogames

©NBC Universal

Tijdens het schrijven van dit artikel over trophies waar ik trots op ben, kwam ik op een specifieke prestatie in Deus Ex: Mankind Divided. Ik heb het einde van de game gehaald, zonder ook maar één vijand te doden. In een spionagethriller game lijkt dat soms onmogelijk, met bij elke missie hele groepen bewaking, allemaal bewapend met de grootste geweren en granaten. De makkelijke route zou absoluut zijn om diezelfde wapens tegen ze te keren en iedereen om te leggen. Op de één of andere manier voelde dat niet goed: Zij doen tenslotte ook maar hun werk. Misschien is zo’n bewaker net begonnen aan deze klus en weet hij helemaal niet van het slechte plan waarmee zijn baas de wereld wil overnemen. Denk ik hier te veel over na? Absoluut.

Het mooie aan moderne videogames is dat je de ruimte krijgt om over dit soort dingen na te denken en zelf morele beslissingen te maken op basis van wat jij ethisch vindt. In games als Dishonored, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain en Infamous ben je helemaal vrij om iedereen te doden, alles op te blazen en basically zelf een schurk te worden. In Bioshock heb je de keuze om de onschuldige Little Sisters te doden. Je wordt er sterker door, maar hoe verantwoord je dit naar jezelf? Sommige games belonen het ook als je non-lethally speelt, dus geen mensen doodt. In Infamous worden bijvoorbeeld gewone burgers vriendelijker en zullen ze je helpen als je belaagd wordt.

Grootste buitenstaander in open games waarin je toch altijd een eikel blijft: GTA V. Door het verhaal word je toch altijd gedwongen om mensen te doden, slaan en bestelen, maar dat is zoals de makers die game en dat verhaal bedoeld hebben.

Het is overigens niet zo dat ik moeite heb met in andere soort games andere mensen kapot te maken. In vechtgame Mortal Kombat trek ik met veel plezier iemands ruggengraat eruit en in shooters als Fortnite of Apex Legends schiet ik je zonder twijfel neer. Het verschil voor mij is dat in deze context ik tegen andere spelers speel. Deze andere speler probeert iets van mij af te pakken in deze sport. Er kan maar één winnaar zijn en ik zorg ervoor dat ik dat word. Een beveiliger in Deus Ex doet maar zijn werk en verwacht niet letterlijk in tweeën te worden geslagen door een spion.

Omdat videogames nog steeds in het nieuws komen met headlines als “Games maken kinderen gewelddadig” (wat overigens niet waar is), vind ik het belangrijk om dit soort games, waarin je de vrijheid krijgt om je eigen morele kompas te volgen, uit te lichten. Zeker als je als ouder je twijfels hebt bij de invloed van games op je kind, kijk (en speel) een keer mee met dit soort games. Vraag eens aan je kind waarom een bepaalde keuze wordt gemaakt. Zou hij/zij deze keuze in “de echte wereld” ook maken? Toon eerst interesse in deze hobby voor je het gelijk veroordeelt. Houd ook rekening met het feit dat voor sommigen, games meer draaien om explosies en stoom afblazen dan een goed verhaal.

Moderne games worden steeds beter in spelers de vrijheid te geven om zelf ethische beslissingen te maken en dit mag toegejuicht worden. Het is een mooie manier tot reflectie en zorgt tegelijk voor een verhaal binnen de game wat beter past bij elke individuele speler.

Zoek je naast eerder genoemde games nog meer die binnen deze categorie vallen? Probeer eens fantasy Fable of Skyrim, sci-fi epos Mass Effect, vampier RPG Vampire The Masquerade: Bloodlines of andere grote games als Fallout en Dragon Age.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook wij maken gebruik van cookies. Lees even verder als je daar meer over zou willen weten. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten