Review: The Dark Crystal: Age of Resistance

The Dark Crystal: Age of Resistance
©IMDb

Je moet er op Netflix zelf even goed naar zoeken, maar je kan sinds afgelopen vrijdag echt naar The Dark Crystal: Age of Resistance kijken. Het origineel uit 1982 is een mega klassieker. Je zou als reusachtige streamingsdienst wel gek zijn om daar niks mee te doen. Dus ben je er klaar voor om weer terug te reizen naar Jim Hensons wereld van Thra? Het is wel aan te raden om eerst het origineel te kijken. Vanwege de vele throwbacks en omdat het anders wat gehaast aan kan voelen. Doe dat dus eerst en kom dan weer terug om te lezen wat wij van het eerste seizoen van de prequel vonden.

Het verhaal speelt zich voor de gebeurtenissen uit The Dark Crystal af, maar wel al na de scheiding van de Urskeks. De Skeksis regeren het land, de Mystics zijn ondergedoken, de Gelflings dienen de Skeksis en de Podlings dienen iedereen of juist helemaal niemand. Centraal staan de Gelflings Rian (Taron Egerton), de soldaat die niets liever wil dan zijn vader trots maken, Brea (Anya Taylor-Joy), de jongste prinses die alles wil weten en Deet (Nathalie Emmanuel), die iedereen en alles wil helpen.

De Skeksis, met onder andere The Emperor (Jason Isaacs), The Scientist (Mark Hamill), The Chamberlain (Simon Pegg) en The General (Benedict Wong), gebruiken ondertussen the Crystal of Truth om voor altijd jong te blijven. Maar het kristal doet niet meer wat het moet doen. Dus moeten ze op zoek naar een andere manier om voor eeuwig te kunnen leven. En als je de film gezien hebt dan weet je al welke oplossing ze hebben bedacht. Rian, Brea en Deet komen elk op hun eigen manier achter de waarheid en moeten de overige Gelflings er van overtuigen dat hun geliefde Skeksis toch niet zo lief zijn.

Ok, laten we eerlijk zijn: dit is ge-wel-dig. Niet alleen ziet het er fantastisch uit, het is zo’n jeugdsentiment dat je er bijna emotioneel van kan worden. Net als bij het origineel worden er poppen gebruikt. Anno 2019 zit er een klein CGI-laagje overheen, maar de magie van 1982 blijft gewoon intact. Je wordt meteen weer betoverd door de wereld van toen; die smerige Skeksis, maar liefst zeven Gelflingstammen en al die andere prachtige wezens die er te vinden zijn.

Het verhaal zelf is spannend, maar is er wel eentje waar je even in moet komen. Het duurt even voordat de hoofdpersonen eindelijk de waarheid weten, maar als het eenmaal zo ver is dan blijf je ook wel geboeid kijken. Ook zijn er hier en daar wat kleine (te verwaarlozen) continuïteitsfoutjes die wellicht nog in latere seizoen rechtgetrokken zullen worden. Kleine tip: kijk na de serie ook The Crystal Calls (de making of) en zie met hoeveel passie dit gemaakt is, hoeveel werk er in een serie van dit formaat gaat en zelfs beelden van toen Netflix eigenlijk nog een animatieserie wilde hebben.

Score: 8,5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook wij maken gebruik van cookies. Lees even verder als je daar meer over zou willen weten. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten