Paranormal Caught on Camera – je nieuwe guilty pleasure

Paranormal Caught on Camera IMDb
©IMDb

Het is geen geheim; wij kijken graag naar Ghost Adventures. Het is ook geen geheim dat wij dit puur kijken voor het entertainmentgehalte. Niet omdat wij perse denken dat de opgenomen beelden en geluiden echt zijn. Op het gebied ‘beelden van geesten en een grote kans dat het nep is’ heeft televisieland nog meer te bieden, namelijk Paranormal Caught on Camera. ‘Experts’ analyseren filmpjes met een paranormaal tintje die online te vinden zijn. Leuk concept, alleen jammer dat er maar één richting op wordt gedacht.

Er zijn genoeg online filmpjes met rare dingen te vinden en er zijn ook genoeg programma’s waarin het onverklaarbare wordt besproken. Zo heb je bijvoorbeeld Weird or What? en Fact or Faked: Paranormal Files. Bij die laatste worden paranormale gebeurtenissen nagedaan om te kijken of het echt kan zijn. Een soort Mythbusters met spoken.

Bij Paranormal Caught on Camera doen ze het anders. Er is een panel van ‘deskundige’ experts (paranormaal onderzoekers, hosts van podcasts of YouTube-kanalen over spoken, dat soort types) en ze kijken dus freaky filmpjes die ze online gevonden hebben of die ingestuurd zijn. Wat dat betreft heeft het programma zich goed ingedekt; de beelden hebben zij niet gemaakt, dus als het nep is dan kan je ergens anders gaan zeuren. MAAR, waar zoals in Ghost Adventures een entiteit per definitie kwaadaardig is, is een filmpje in deze serie per definitie echt. En dat is verschrikkelijk frustrerend.

Sommige beelden zijn oud. Zo oud dat er zelfs al bewezen is dat sommige nep zijn. Zo heb je het zwevende meisje in een Russisch bos. Zoek op het wereldwijde web en gij zult honderden ‘dit is nep, kijk maar’ hits krijgen. Datzelfde geldt voor Ghost in the Pantry en elke ufo die er in het programma voorbij komt. Toch kijken experts er naar alsof ze naar een feitelijk nieuwsoverzicht zitten te kijken.

Ze vertellen gelukkig ook waarom alles echt is; “Nee, dit is geen cgi”, “Dat is overduidelijk geen drone”, “Nee, dat kan nooit een man in een apenpak zijn”, “Die lichtshow komt duidelijk uit de lucht, niet van de grond”, “Klopgeesten staan er om bekend dingen te gooien” en “Eenhoorns zijn zeldzaam en bijna uitgestorven en daarom zie je nooit”. Vergeet niet dat er ook vaak contact gezocht wordt met de makers van de beelden die uiteraard garanderen dat niks nep is.

Vooral omdat de beelden vaak oud zijn en het programma vrij jong is (2019), is het gewoon niet serieus te nemen. Die mensen analyseren gebeurtenissen waarvan ze weten dat die gespeeld zijn. Hebben ze nu echt geen idee of hoort het er gewoon bij? Soms zit er wel eens iets spannends tussen. Het gaat dan om mysterieuze geluiden die door van alles gemaakt kunnen zijn. Mensen, machines of het weer. Bijna nooit door een banshee of een skinwalker, al denken de experts daar uiteraard anders over. Ze denken niet na over een logische verklaring. Behalve als ze zeggen dat die er niet is. Wetenschap willen ze niks van weten.

Dit is weer zo’n serie die je blijft kijken, terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Al is het maar om liggend vanaf de bank te roepen dat iets nep is en je druk te maken om helemaal niks. De meeste filmpjes zijn leuk om te zien en je voelt je natuurlijk superstoer als jij als ’thuisexpert’ de beelden al meteen kan debunken. Frustrerend, maar redelijk vermakelijk.

Paranormal Caught on Camera is elke dinsdag- en zaterdagavond te zien op FOX.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook wij maken gebruik van cookies. Lees even verder als je daar meer over zou willen weten. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten